Different Trains med scenografi i glas

Different Trains IGEN!
Efterlängtad nypremiär på Judiska Teatern 18 april

Vad händer när många skilda konstverk möts och tillsammans bildar något nytt? Different Trains är ett exempel på det och ett exempel på Pia Forsgrens förmåga att röra sig mellan och sammanfoga skilda konstformer till ett nytt och självständigt verk; något som gjort Judiska Teatern till en banbrytande scen för performance art.

Grundidén var den amerikanske kompositören Steve Reichs Different Trains, ett stycke i tre delar skrivet för en stråkkvartett där melodislingorna varvas med inspelade, autentiska röster. Reich tillbringade som barn mycket tid med att åka tåg mellan den amerikanska väst- och östkusten. Hade han i stället bott i Europa den här tiden, tidigt 40-tal, hade han som jude färdats på helt andra tåg.

Pia Forsgren gjorde det djärva valet att låta Fläskkvartetten framföra Different Trains. Hon bad dem också komponera och framföra ett nytt stycke - Tears Apart. Samtidigt förverkligade hon en länge närd dröm - att bygga en scenografi i glas. I design av konstnären Ann Wåhlström blev den hänförande och omger publik och musiker - öppen för allas tolkningar.


Regi, koncept och scenografi - Pia Forsgren
Musik - Fläskkvartetten
Glasdesign - Ann Wåhlström
Ljusdesign - Hans-Åke Sjöquist
Kostymdesign - Mikael T. Zielinski

 

Mer information:

www.judiskateatern.se

www.annwahlstrom.com

 

 

Publicerad: 12-03-23 09:14
av Kristin Rapp

Bookmark and Share