Vid fusing använder man främst färgat planglas som delas och sammanfogas i mönster. Man kan göra traditionella skålformer men också genombrutna mönster. För att skära och bryta glaset används en glasskärare med skärolja och en bryttång. Krossat glas, små glasbitar (confetti) och glastrådar (stringers) kan smältas in i ytan eller mellan två glaslager. Man kan också prova att lägga in t ex metallfolie, glimmer, fiberglasstrån eller löv.
Bitarna smälts ihop i en speciell fusingugn vid ca 800 oC. För att glaset inte ska fastna på underlaget i ugnen används en speciell glasseparator eller ett fiberpapper. Olika sorters glas som smälts ihop måste vara kompatibla, dvs utvidga sig och dra ihop sig lika mycket, annars kan glaset spricka.
"Full fuse" är då man sammanfogar två eller flera glasbitar genom att hetta upp dem så att de flyter samman. "Tack fuse" är smältning tills glaset bara precis klibbar samman och fortfarande behåller sin individuella karaktär.
Glaset kan sedan formas genom slumping. Det läggs på, eller i, en form och värms i ugnen till ca 700 oC. Temperaturen varierar beroende på vilken glastyp som används. Glasplattan mjuknar och sjunker ned i, eller över, formen och får stelna. Efter formningen kyls glaset på ett kontrollerat sätt.
Glasakademin är en organisation för svenska glaskonstnärer. Glasakademin verkar för att sprida information, inspiration och kunskap om det svenska studioglaset. De runt hundra medlemmarna visar på en stor bredd, här finns de flesta tekniker och uttryck representerade.
Glasakademin erbjuder en mötesplats på Internet för såväl yrkesverksamma glaskonstnärer som alla andra intresserade av experimentellt och konstnärligt gestaltat glas. Hemsidan ger en presentation av medlemmarna och av organisationens verksamhet och stadgar. Vi publicerar också nyheter inom glasvärlden med referat från kongresser, utställningar, utmärkelser och andra aktuella händelser. Vi lägger också stor vikt vid att erbjuda ett kontinuerligt uppdaterat glaskalendarium.
Se vår senaste utställning på Craft Week 2021