ugnsgjutetglas/kilncastglas Karin Törnell

Gjutning

Gjutning är benämningen på flera tekniker för att forma glas i någon slags gjutform. De vanligaste teknikerna är ugnsgjutning, varmgjutning och sandgjutning.

Då man gjuter glas brukar man börja med att tillverka en modell av t ex lera eller vax. Därefter skapar man en form med utgångspunkt från modellen. Formen fylls med glasbitar eller varmt flytande glas. När glaset formats kyls det långsamt i en kylugn. Till sist gör man rent glaset och polerar det om man vill ha en glansig yta.

Formar kan göras av olika material som stål, grafit eller till och med sand så länge som formen tål den höga temperaturen av det smälta glaset som kan vara mer än 1300 °C.

När man ugnsgjuter glas kan man t ex fylla formen med bitar av planglas eller flaskor. Därefter låter man glaset smälta i formen i en ugn. En speciell variant av ugnsgjutet glas är "Pâte de Verre" som beskrivs på en egen sida. När man varmgjuter glas är glaset redan smält då det hälls i formen. Vid sandgjutning används sand blandat med bindemedel för att tillverka formen. Sandformen fylls sedan med lättflytande glas.

Ibland används en gasbrännare för att flampolera glasets ovansida för att ta bort märken och förbättra ytans utseende. Då glaset smält ut i formen måste det kylas långsamt under kontrollerade former i en kylugn för att inte spricka.

Bookmark and Share