Röhsska - Monica L Edmondson, Murrini ā la Gávlos

6/02 2012– 8/04 2012

I samband med den samiska nationaldagen 6 februari öppnar Röhsska museet en utställning med glaskonstnären Monica L Edmondson. Konstnären är same och har framgångsrikt fört in ett nytt material - glaset - i den samiska konst- och hantverkstraditionen.

Det snötäckta norrländska landskapet är en återkommande referens i hennes glas, där vi också ofta möter färger och detaljer med ursprung i samisk kultur. Glasföremålen kännetecknas av en växling mellan intensitet och stillhet, där dramatiska, detaljrika partier spelas ut mot större monokroma ytor och enkla kärlformer.

Utställningen visar sex verk, samlade under rubriken Murrini à la Gávlos. Murrini är den ursprungligen italienska glasteknik som konstnären ofta använder. Gávlos är namnet på en detalj i den lulesamiska dräkten.

Monica L Edmondson är utbildad vid Canberra School of Art, Australian National University, och har ställt ut i bland annat USA, Japan och Kanada. Som konstnär lyfter hon fram hembygdens och den lokala kulturens betydelse som inspirationskällor men betonar också vikten av att sätta traditionen i rörelse.

Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Smålands museum - Sveriges glasmuseum i Växjö samt museer på Island och i Australien. I Göteborg visades hennes glas senast vid en separatutställning på Sintra 2005.

Utställningen är den första i Röhsska museets nya serie av separatutställningar i mindre format som följer på museets nyligen avslutade konsthantverksstafett.

Vernissage på Samernas nationaldag 6 februari.
Läs mer...

Bookmark and Share