På Väg II
42 x 18 cm diameter
Ugnsformat, formblåst och slipat glas

Monica L Edmondson

monica@edmondson.se
www.edmondson.se
+46 70 3757388

Min arbetsprocess startar oftast med en berättelse, en tanke eller en känsla jag söker fånga och materialisera. Jag arbetar i det material som krävs för att bäst uttrycka det jag vill säga men återkommer ofta till glaset som är det material jag kan bäst.

Under offentliga gestaltningsuppdrag och i mina samarbeten med arkitekter, börjar arbetsprocessen med platsspecifik research och samtal med lokala brukare av rummet, platsen eller byggnaden. Detta leder ofta till flera lager av berättelser i mina verk. Jag tycker om när jag hittar vägar att inkludera de lokala hantverkstraditionerna i konst på oförutsedda platser i urban miljö. Samtidigt är det estetiska uttrycket viktigt så det fungerar i harmoni med både ögat och platsen.  

2002 startade jag min verksamhet som konstnär och jag utgår från min ateljé och glasverkstad strax utanför Tärnaby. Unika verk i glas varvas med konstnärliga gestaltningsuppdrag i offentlig miljö, samarbetsprojekt med arkitekter, workshops och föredrag. På senare år har jag parallellt med ovanstående även initierat och drivit fleråriga konstprojekt, som 100 Migratory där jag skickat ut hundra individuellt tillverkade kärl av glas runtom i världen för att reflektera över frågor kring ursprung och migration. Glas, bilder, dans, text, bok och en blogg dokumenterade arbetsprocessen och blev till del av den slutliga utställningen.

Grundutbildning Australian National University, Canberra School of Art, examen 1999.

Egen ateljé och glasverkstad sedan 2002 i Tärnaby för ugnsformning, hyttbearbetning (blåsning) och slipning av glas.

Representerad permanenta samlingar urval: Nationalmuseum Stockholm, National Gallery of Australia Canberra, Museum of Design and Applied Arts Reykjavik Island

Internationella utställningar urval: National Gallery of Canada, Ottawa Kanada, Koganezaki Glass Museum, Shizuoka Japan, Venezia Apertro Vetro Venedig Italien, SOFA New York USA

Skicka ett meddelande till Monica L Edmondson
Bookmark and Share