Individuality
Undress, unveil, reveal

Handmade, blown glasspieces and colorless, pressed silicon
Photo by Christel Lundberg, copyright multipel.nu

Nina Johanna Christensen

nina_christensen_@hotmail.com
www.ninajohannachristensen.com

 

Jag använder mig av toner, harmonier och egna upplevelser när jag skriver musik. På ett liknande sätt grundar sig mitt arbete i glas på en nyfikenhet och ett sökande efter olika uttryck som jag kan använda mig av för att skapa tredimensionella kompositioner i glas. Detta kombineras ofta med funderingar kring hur man som människa påverkas av och förhåller sig till andra människor, sin omgivning och även till sig själv.
Under rubriken ” A Material in Motion” vill jag visa min fascination för det organiska och levande i den varma flytande glasmassan. Detta är de egenskaper som fick mig att börja arbeta med glas, som är ständigt närvarande i det varma arbetet, men som så ofta försvinner och bortses från i färdiga glasobjekt. Mitt fokus de senaste åren har legat på att just försöka behålla en känsla av rörelse i mina produkter och verk. Helst vill jag uppnå en känsla av att glaset kanske fortfarande är i rörelse och omformas när du håller i det, ser det, använder det.
Ta bort det överflödiga, ge plats åt det råa, nakna och hitta det egna
Jag försöker hålla det enkelt och använder inga färger i glaset. När jag samarbetade med Helsingborgs Gummifabrik, då vi gjöt silikonfötter till vas/karaffen Individuality valde jag även att arbeta med ofärgat silikon. För mig symboliserar det en slags nollpunkt. En nakenhet som kan vara på gränsen till obekväm, kännas ofärdig, men i vilken du inte kan låtsas eller ställa dig in. Du är precis det som presenteras och inget mer, inga tillägg, inget dolt. Jag ser ibland på mig själv som en oformlig massa som ständigt är under förändring. Förr kunde känslan skapa obehag men numer uppskattar jag den och ser den som en fördel både privat och i mitt konstnärliga arbete. För jag tror den handlar om en önskan att kunna släppa på kontrollen över förväntningar man ställer på sig själv eller upplever ifrån andra, genom att våga vara ingenting/allt. Vågar man det kan man uppleva frihet.
Nina Johanna Christensen
1985, Malmö
www.konsthantverkscentrum.se/medlem/nina-johanna-christensen
- Gick ut Danmarks Design skola med inriktning Glas/ Konsthantverk på Bornholm 2010. Innan dess 1 år KY på Kosta Glass Center, Kosta, SE och Bornholms Folkhögskola, Department of Glass,DK.
- Låtskrivare och sångerska i bandet Skilla från Malmö, som startade eget skivbolag och släppte första skivan 2008.
Nu aktuella med tredje albumet A Storm.
- Samarbetade med Helsingborgs Gummifabrik i projektet Individuality och vill i framtiden gärna samarbeta med andra industrier.
- Har skiss- och idéverkstad på Kontxt i Malmö men hyr in sig hos bl.a. Incendi glashytta, Höör för att färdigställa sina projekt.
- Har bland annat ställt ut på Lerverk i Göteborg, Jurybedömd utställning Zwieseler Kolb, DE, Galleri Sagoy, Malmö, Galleri Konsthantverkcentrum i Örebro och tillsammans med glaskonstkollektivet ”A Thousand Pieces” på Grönbechsgaard Bornholm, DK.

 

Jag använder mig av toner, harmonier och egna upplevelser när jag skriver musik. På ett liknande sätt grundar sig mitt arbete i glas på en nyfikenhet och ett sökande efter olika uttryck som jag kan använda mig av för att skapa tredimensionella kompositioner i glas. Detta kombineras ofta med funderingar kring hur man som människa påverkas av och förhåller sig till andra människor, sin omgivning och även till sig själv. Under rubriken ” A Material in Motion” vill jag visa min fascination för det organiska och levande i den varma flytande glasmassan. Detta är de egenskaper som fick mig att börja arbeta med glas, som är ständigt närvarande i det varma arbetet, men som så ofta försvinner och bortses från i färdiga glasobjekt. Mitt fokus de senaste åren har legat på att just försöka behålla en känsla av rörelse i mina produkter och verk. Helst vill jag uppnå en känsla av att glaset kanske fortfarande är i rörelse och omformas när du håller i det, ser det, använder det.

Ta bort det överflödiga, ge plats åt det råa, nakna och hitta det egna.

Jag försöker hålla det enkelt och använder inte färger i glaset. När jag samarbetade med Helsingborgs Gummifabrik, då vi gjöt silikonfötter till vas/karaffen Individuality valde jag även att arbeta med ofärgat silikon. För mig symboliserar det en slags nollpunkt. En nakenhet som kan vara på gränsen till obekväm, kännas ofärdig, men i vilken du inte kan låtsas eller ställa dig in. Du är precis det som presenteras och inget mer, inga tillägg, inget dolt. Jag ser ibland på mig själv som en oformlig massa som ständigt är under förändring. Förr kunde känslan skapa obehag men numer uppskattar jag den och ser den som en fördel både privat och i mitt konstnärliga arbete. För jag tror den handlar om en önskan att kunna släppa på kontrollen över förväntningar man ställer på sig själv eller upplever ifrån andra, genom att våga vara ingenting/allt.

Nina Johanna Christensen1985, Malmö

- Gick ut Danmarks Design skola med inriktning Glas/ Konsthantverk på Bornholm 2010. Innan dess 1 år KY på Kosta Glass Center, Kosta, SE och Bornholms Folkhögskola, Department of Glass,DK.

- Låtskrivare och sångerska i bandet Skilla från Malmö, som startade eget skivbolag och släppte första skivan 2008.Nu aktuella med tredje albumet A Storm.

- Samarbetade med Helsingborgs Gummifabrik i projektet Individuality och vill i framtiden gärna samarbeta med andra industrier.

 

- Har bland annat ställt ut på Formargruppen, Malmö, Konsthantverkarna, Ystad, Lerverk i Göteborg, Jurybedömd utställning Zwieseler Kolb, DE, Galleri Sagoy, Malmö, Galleri Konsthantverkcentrum i Örebro och tillsammans med glaskonstkollektivet ”A Thousand Pieces” på Grönbechsgaard Bornholm, DK.

 

 

 

 

Skicka ett meddelande till Nina Johanna Christensen
Bookmark and Share